Wegetariańska propozycja smacznej
zapiekanki na bazie kaszki kukurydzianej i wyrazistej bryndzy.
Składniki:
szklanka kaszki kukurydzianej
2 szklanki wody lub rosołu
łyżeczka soli
bryndza
3 średnie buraki
2 łyżki masła klarowanego
średnia biała cebula
sól, czarny pieprz
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
żółty ser (około 100g)
koperek
2 szklanki wody lub rosołu
łyżeczka soli
bryndza
3 średnie buraki
2 łyżki masła klarowanego
średnia biała cebula
sól, czarny pieprz
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
żółty ser (około 100g)
koperek
Sposób
przygotowania:
Buraki gotujemy w
osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i
ścierami na tarce o dużych oczkach. Roztapiamy dwie łyżki masła
klarowanego i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Dokładamy
starte buraczki i przesmażamy razem doprawiając do smaku sola i
pieprzem. 2 szklanki wody gotujemy do wrzenia. Dosypujemy kaszkę
kukurydziana, sól oraz dokładamy łyżkę masła. Gotujemy cały
czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut).
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę
kaszki kukurydzanej. Na kaszkę wykładamy bryndzę, buraki oraz
druga część kaszki. Mieszamy śmietankę z startym żółtym
serem. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 20 minut w
180 stopniach C. Dekorujemy koperkiem.
Wygląda pięknie, domyślam się, że smakuje również znakomicie :) Ja uwielbiam kaszę kukurydzianą, bo ma dużo selenu i wspomaga odchudzanie.
OdpowiedzUsuń