piątek, 30 stycznia 2015

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy

Wegetariańska propozycja smacznej zapiekanki na bazie kaszki kukurydzianej i wyrazistej bryndzy.



Składniki:
szklanka kaszki kukurydzianej
2 szklanki wody lub rosołu
łyżeczka soli
bryndza
3 średnie buraki
2 łyżki masła klarowanego
średnia biała cebula
sól, czarny pieprz
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
żółty ser (około 100g)
koperek
Sposób przygotowania:
Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i ścierami na tarce o dużych oczkach. Roztapiamy dwie łyżki masła klarowanego i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Dokładamy starte buraczki i przesmażamy razem doprawiając do smaku sola i pieprzem. 2 szklanki wody gotujemy do wrzenia. Dosypujemy kaszkę kukurydziana, sól oraz dokładamy łyżkę masła. Gotujemy cały czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kaszki kukurydzanej. Na kaszkę wykładamy bryndzę, buraki oraz druga część kaszki. Mieszamy śmietankę z startym żółtym serem. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Dekorujemy koperkiem.




1 komentarz:

  1. Wygląda pięknie, domyślam się, że smakuje również znakomicie :) Ja uwielbiam kaszę kukurydzianą, bo ma dużo selenu i wspomaga odchudzanie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly