Bardzo puszyste, korzennie pachnące, z
kremową śmietanką i pyszną kandyzowaną marchewką. Takie
babeczki marchewkowe to świetna propozycja na małe co nieco czy
słodkie do kawki.
Składniki:
4
średnie marchewki (2 szklanki startej)
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki tortowej
½
szklanki maki orkiszowej 2000 (lub pszennej/żytniej
pełnoziarnistej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2
łyżeczki imbiru
1/4
łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki oleju roślinnego
3 duże jaja lub 4 mniejsze
2/3 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200ml śmietanki kremówki (36%)
3/4 szklanki oleju roślinnego
3 duże jaja lub 4 mniejsze
2/3 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200ml śmietanki kremówki (36%)
2
łyżeczki cukru waniliowego
1
marchewka
1
szklanka wody
1
cukru
Sposób
przygotowania:
Babeczki:
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Odmierzyć dwie szklanki. W misie miksera na małych obrotach ubić
białka jajek ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodawać
stopniowo: żółtka, cukier, olej, ekstrakt waniliowy oraz
marchewkę. Na końcu dodajemy łyżką przesiane składniki sypkie.
Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy do ¾
wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 18 minut.
Dekoracja:
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Zalewamy szklanką wody i dosypujemy szklankę cukru. Gotujemy na
małym ogniu aż płyn się zredukuje, badzie gesty i zacznie
bomblować. Przelewamy przez sitko i wykładamy na papier do
pieczenia rozsmarowując cienką warstwą. Pozostawiamy do
ostygnięcia. Łamiemy i kruszymy na mniejsze kawałki.
Kremówkę ubijamy z dwoma łyżeczkami
cukru waniliowego. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy
babeczki. Posypujemy kandyzowaną marchewką i perełkami cukrowymi.
Wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńMam prośbę. Kliknęłabyś może w link do CHOIES w TYM poście? Pozdrawiam serdecznie, dziękuję :)
Wyglądają nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na dekorację, szalenie mi się podobają te babeczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńBardzo eleganckie, takie w sam raz do schrupania :-)
OdpowiedzUsuń