Zmorą wielu osób jest wycinanie
ciasteczek. Te ciasteczka całkowicie rozwiązują ten problem.
Dzięki mrożeniu nie trzeba nic formować czy wycinać a ciasteczka
i tak mają piękny równy kształt.
Składniki
(na około 22
sztuk)
250g maki tortowej
70g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki mleka
170g miękkiego masła
50g suszonej żurawiny
15g jagód goji
40g posiekanych orzechów (dowolnych)
250g maki tortowej
70g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki mleka
170g miękkiego masła
50g suszonej żurawiny
15g jagód goji
40g posiekanych orzechów (dowolnych)
Sposób
przygotowania
Żurawinę i jagody goji zalewamy
wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy i siekamy na
mniejsze kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą.
Dodajemy łyżkę mleka i miękkie masło i wyrabiamy jednolite
ciasto. Dodajemy żurawinę, jagody, goji i drobno posiekane orzechy.
Ciasto formujemy wałek o średnicy około 3 cm, zawijamy w folię
spożywczą i wkładamy na około 25 minut do zamrażalnika. Po tym
czasie ciasto kroimy na plastry grubości około 1cm. Układamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka nie rosną więc
można je kłaść stosunkowo blisko siebie). Pieczemy w 200
stopniach C przez 10-12 minut do zarumienienia.
ojej, fajne.
OdpowiedzUsuń