środa, 28 stycznia 2015

Smarowidło babuni

Ostrzegam... dzisiaj dietetycznie nie będzie ;) ale za to na pewno pysznie!
Przepyszne domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku. 






Składniki:

1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego

30 dag wątróbki drobiowej

3 białe cebule

Liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz niezielony, papryka chilii, gorczyca

Majeranek, lubczyk, ostra papryka


Sposób przygotowania:

Boczek gotujemy około 40 minut w takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Do wody dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren Czernego pieprzu. Po ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.

12 komentarzy:

  1. Wczoraj zrobiłam właśnie takie smarowidło i muszę przyznać że jest bardzo pyszne. Zarazem przypomniały mi się stare czasy spędzone u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie takie wynalazki - na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cuuuuuudoooo !!!!! dzisiaj 10.05.2017 r. będę robił smarowidło 3 raz :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez bede robilam takie smakolyki .Pozdrawiam autorke👍👍👍 A tu mala dygresja do anonimowego aurora I aktora a ty nie bedziesz Stary ?????! Abyś miał tylko to do jedzenia nie wiesz aktorze co cię czeka w życiu .. ????????

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy się używa sól do smarowidla badania bo w przepisie nie ma

    OdpowiedzUsuń
  6. sól można dodać razem z innymi przyprawami lu posolić bezpośrednio na chlebie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być pyszne. Moje pytanko... czy można pasteryzowane w piekarniku, bez wody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można pasteryzować w piekarniku.... 120-130 stopni przez 30 minut.
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Zmielona cebula robi sie gorzka... babcia o tym wiedziala???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielokrotnie robione i nigdy nie było gorzkie.
      Pozdrawiam 😉

      Usuń
  9. Takie smarowidła są najlepsze jadłem u babci nie raz musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niezwykle interesujący artykuł, który rozbudził moją ciekawość. Dziękuję autorowi za tę inspirującą lekturę. Pozdrawiam z podziwem!


    Sprawdź to, Czytaj więcej na temat naszej firmy,
    Odwiedź naszą stronę,
    Sprawdź nasze produkty

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly