piątek, 2 stycznia 2015

Otrebowe rogaliki z oregano

 Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze z nutą oregano i otrębami. Cudowny początek pysznego dnia.




SKŁADNIKI:

400g mąki pszennej
200g płatków owsianych
220ml + 50ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2-3 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki oliwy z oliwek

1 jajko



WYKONANIE:

50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Miksujemy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano, oliwę i resztę wody na gładkie ciasto. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce.


Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego trójkąty, które następnie zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta ku szczytowi. Zwinięte rogaliki formujemy na półokrągło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy prze 15 minut w 190 stopniach C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly