Chrupiąca
skórka i miękkie wnętrze z nutą oregano i otrębami. Cudowny
początek pysznego dnia.
SKŁADNIKI:
400g
mąki pszennej
200g płatków owsianych
220ml + 50ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2-3 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
200g płatków owsianych
220ml + 50ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2-3 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
WYKONANIE:
50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki
i pozostawiamy na 15 minut. Miksujemy mąkę, rozczyn drożdżowy,
sól, oregano, oliwę i resztę wody na gładkie ciasto. Zagniatamy
elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego trójkąty, które następnie zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta ku szczytowi. Zwinięte rogaliki formujemy na półokrągło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy prze 15 minut w 190 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz