To klasyczne włoskie danie wbrew
pozorom jest bardzo proste do przygotowania i baaaardzo pyszne ;)
około 300-350g makaronu lasagne
sos
pomidorowy z mięsem:
500g mięsa mielonego
2 średnie cebule
marchew
2-3 gałązki selera naciowego
2 żabki czosnku
2-3 łyżki oliwy pomidorowej
puszka pomidorów pelatti
przecier pomidorowy
łyżka pesto bazyliowego
sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1.5 szklanki mleka
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
300-400 g startego żółtego sera
masło do wysmarowania naczynia
Sposób przygotowania
500g mięsa mielonego
2 średnie cebule
marchew
2-3 gałązki selera naciowego
2 żabki czosnku
2-3 łyżki oliwy pomidorowej
puszka pomidorów pelatti
przecier pomidorowy
łyżka pesto bazyliowego
sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1.5 szklanki mleka
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
300-400 g startego żółtego sera
masło do wysmarowania naczynia
Sposób przygotowania
Sos pomidorowy z mięsem: W średnim
garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej drobno
posiekana cebule i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona w
kostkę marchew i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i
dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą
papryką. Dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i
pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka minut. Na końcu doprawiamy
do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano.
Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w
małym garnku, zdejmujemy z palnika i dokładamy mąkę. Dokładnie
rozprowadzamy i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając.
Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do
wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i świeżo stara
gałka muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem wylać nieco sosu pomidorowego na dno naczynia a następnie
układać sekwencyjnie makaron-sos beszamelowy-starty ser- sos
pomidorowy z mięsem. Ostatnia warstwą powinien być makaron
przykryty sosem beszamelowym i gruba warstwa startego sera. Piec w
180 stopniach C przez 30 minut.
Zawsze chciałam nauczyć się to przygotować :D
OdpowiedzUsuńNajwyższy czas :)
Uwielbiam Lasagne Bolognese.
OdpowiedzUsuńSmaczna jest również w wersji ze szpinakiem.
http://chwila-smaku.blogspot.com/
Jakie piękne zdjęcie:) Jak Ci się udało sfotografować taki piękny kwadrat lasagne? dla mnie to niewykonalne
OdpowiedzUsuńZjadłabym.. :-)
OdpowiedzUsuńAle równo wycięta, aż niemożliwe. :)
OdpowiedzUsuń