Najlepszy sernik jaki udało mi się
jeść. Puszysty, kremowy, śmietankowy z wyraźną nutą wanilii.
Przepyszny! Nie da się skończyć na jednym kawałku!
Składniki:
Na
spód:
250g
pełnoziarnistych herbatników
125g
masła
Na
masę serową:
750g
sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka)
250g
serka mascarpone
1
i ½ szklanki cukru
5
jajek
3
łyżki maki ziemniaczanej
laska
wanilii
3
łyżki likieru Amaretto
200ml
śmietanki kremówki (36%)
Wykonanie:
Spód: Ciasteczka mielimy w melakserze
lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym masłem aż
masa będzie miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę
wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masą na spód.
Wyrównujemy, dociskamy dłonią i wkładamy do lodówki.
Masa serowa: ser mielimy trzykrotnie w
maszynce z małymi oczkami. Miksujemy twaróg z mascarpone i mąką.
Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka,
nasionka z laski wanilii, likier Amaretto. Kremówkę ubijamy na
sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę
serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w
175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do
120stopni i pozostawiamy sernik na około 1h 40 minut do tzw.
„suchego patyczka”. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach
piekarnika. Dowolnie dekorujemy.
Mmm, wygląda po prostu idealnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za weekendową słodką inspirację :)
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/solipieprz/photos/a.442679515867523.1073741828.429188163883325/580237638778376/?type=1&theater