sobota, 20 grudnia 2014

Ciasto na pierogi

Osobiście nie znam osoby która nie lubiłaby pierogów. Z mięsem, kapustą, grzybami, szpinakiem czy na słodko z owocami. Każdy znajdzie coś dla siebie!
Ile gospodyń domowych tyle przepisów na ciasto pierogowe. Istnieją dyskusje czy ciasto pierogowe z dodatkiem jajka to jeszcze ciasto pierogowe czy już makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka z których sama korzystam i uważam za godne polecenia.




Klasyczne ciasto na pierogi
Składniki:
300 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
1/4 łyżeczki soli
Do miski wsypać mąkę i sól. Następnie dolewać stopniowo ciepłą wodę i mieszać łyżką. Kiedy mąka z wodą połączą wyrabiania ciasto ręką. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
Zalety: ciasto miękkie i sprężyste, bardzo nieskomplikowana receptura, większą elastyczność ciasta można uzyskać wlewając gorącą wodę.

Ciasto z dodatkiem jajek:
przepis mojej teściowej - mistrzyni pierogobrania;)
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
Szklanka wody
Dwa jajka M
¼ łyżeczki soli
Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga.
Zalety: bardzo smacznie, dobrze się wyrabia i łatwo rozwałkowuje (nie cofa się przy wałkowaniu) i lepi.

Ciasto na maślance:
Robiłam je  z ciekawości bo chciałam wypróbować krążący po znajomych przepis. Ciasto dobrze się wyrabia i lepi ale przy rozwałkowywaniu się cofa co mnie osobiście trochę denerwowało bo nie mogłam uzyskać pożądanej grubości.
Składniki:
1kg maki pszennje
1l maślanki
sól
Składniki ciasta wsypać do miski i wyrobić najpierw łyżką a następnie ręką elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać kółka.
Zalety: łatwy do zapamiętania przepis, smaczne ciasto, łatwo się lepi.

Ciasto z dodatkiem masła (moje ulubione)
Składniki:
300g maki pszennej tortowej
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli
W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła.
Zalety: bardzo smaczne, miękkie, łatwo się wyrabiające i lepiące, nie cofa się przy wałkowaniu, nie rozwala w trakcie gotowania, dla mnie IDEAŁ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly