Osobiście nie znam osoby która nie lubiłaby pierogów. Z mięsem,
kapustą, grzybami, szpinakiem czy na słodko z owocami. Każdy znajdzie
coś dla siebie!
Ile gospodyń domowych tyle przepisów na ciasto pierogowe. Istnieją
dyskusje czy ciasto pierogowe z dodatkiem jajka to jeszcze ciasto
pierogowe czy już makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście
zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka
z których sama korzystam i uważam za godne polecenia.
Klasyczne ciasto na pierogi
Składniki:
300 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
1/4 łyżeczki soli
250 ml gorącej wody
1/4 łyżeczki soli
Do miski wsypać mąkę i sól. Następnie dolewać stopniowo ciepłą wodę i
mieszać łyżką. Kiedy mąka z wodą połączą wyrabiania ciasto ręką.
Rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
Zalety: ciasto miękkie i sprężyste, bardzo nieskomplikowana receptura, większą elastyczność ciasta można uzyskać wlewając gorącą wodę.
Ciasto z dodatkiem jajek:
przepis mojej teściowej - mistrzyni pierogobrania;)
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
Szklanka wody
Dwa jajka M
¼ łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
Szklanka wody
Dwa jajka M
¼ łyżeczki soli
Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je
na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie
wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką
kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na
pól i formujemy pieroga.
Zalety: bardzo smacznie, dobrze się wyrabia i łatwo rozwałkowuje (nie cofa się przy wałkowaniu) i lepi.
Ciasto na maślance:
Robiłam je z ciekawości bo chciałam wypróbować krążący po znajomych
przepis. Ciasto dobrze się wyrabia i lepi ale przy rozwałkowywaniu się
cofa co mnie osobiście trochę denerwowało bo nie mogłam uzyskać
pożądanej grubości.
Składniki:
1kg maki pszennje
1l maślanki
sól
Składniki ciasta wsypać do miski i wyrobić najpierw łyżką a następnie ręką elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać kółka.
Zalety: łatwy do zapamiętania przepis, smaczne ciasto, łatwo się lepi.
Ciasto z dodatkiem masła (moje ulubione)
Składniki:
300g maki pszennej tortowej
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli
Z maki,
żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne
ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła.
Zalety: bardzo
smaczne, miękkie, łatwo się wyrabiające i lepiące, nie cofa się przy
wałkowaniu, nie rozwala w trakcie gotowania, dla mnie IDEAŁ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz