Małe , niezobowiązujące tarteletki są
świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia
karnawałowe, urodzinowe czy sylwestrowe. Spód z ciasta można
przygotować i podpiec nawet kilka dnie wcześniej i przechowywać w
lodówce. Wtedy przygotowanie tej smacznej przekąski i zabierze nam
więcej niż 20 minut.
Składniki
(na 12sztuk)
ciasto:
100g masła
100g mąki pszennej
(na 12sztuk)
ciasto:
100g masła
100g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej
2 łyżki zimnej
wody
sól
nadzienie:
2-3 białe cebule
zielona część z dwóch porów
masło klarowane do smażenia
sól, biały pieprz
ząbek czosnku
2 jajka
80 ml słodkiej śmietanki 30%
płatki papryki
natka pietruszki do dekoracji
nadzienie:
2-3 białe cebule
zielona część z dwóch porów
masło klarowane do smażenia
sól, biały pieprz
ząbek czosnku
2 jajka
80 ml słodkiej śmietanki 30%
płatki papryki
natka pietruszki do dekoracji
Sposób
przygotowania
Ciasto:
Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę.
Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i
ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą
i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i
kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki
do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy
widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez
15 minut.
Nadzienie: na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą. Cebulowo-porowe nadzienie nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-5 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńna pewno świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach ;) super!
OdpowiedzUsuńPrezentują się naprawdę zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWyglądają znakomicie, bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuń