poniedziałek, 12 stycznia 2015

"Czerwone diamenty" czyli jagody goji

Kolcowój pospolity, zwany też szkarłatnym, a dokładniej jego owoce - jagody goji (Lycium barbarum) znane są w Azji od tysięcy lat.
Nie ma wątpliwości, że jagody goji charakteryzuje obecność wielu cennych dla zdrowia składników. Mają zawierać witaminę C, E, Witaminy z grupy B, selen, żelazo, cenne białka, błonnik, sterole roślinne rozprawiające się z cholesterolem, cynk, potas, wapń oraz wspierać odporność.
Bardzo trudno ustalić jednak, ile ich jest. Rozbieżności na stronach w całości poświęconych "cudownym owocom" jest ogromna z uwagi na naturalne pochodzenie produktu i w zależności od jakości jagód, ich pochodzenia, czy nawet pogody w sezonie upraw.

Niemniej mimo iż nie jesteśmy w stanie określić dokładnych wartość zawartości witamin i mikroelementów, bezdyskusyjnym pozostaje fakt, iż jagody goji zwane również „czerwonymi diamentami” korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.


 

Ze względu na substancje, które zawiera jest silnym przeciwutleniaczem. Zawierają:
* 18 rodzajów aminokwasów,
* 6 podstawowych witamin w tym witaminy C,E, witaminy z grupy B,
* składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, potas,
* 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne),
* 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil.

Dzięki bogactwu antyoksydantów, ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu, chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia. Zeaksantyna i luteina zawarte w jagodach mogą wspomagać prawidłowe widzenie.

Zawartość błonnika pokarmowego reguluje układ trawienny i usprawnia jego pracę, dlatego owoce kolcowoju są polecaną przekąską dla osób odchudzających się.
Goji mogą mieć udział we wspomaganiu systemu odpornościowego, co jest zasługą cynku,  polisacharydów oraz germanu. Polisacharydy odpowiadają również za prawidłową kolonizację jelit korzystną florą bakteryjną.

Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie Goji na męską płodność i potencję.

Charakteryzują się słodkim smakiem i najlepiej smakują ponoć prosto z drzewa, ale również w wersji suszonej stanowią smakowitą przekąskę.

W Polskiej kuchni wykorzystywane są suszone owoce goji. Można dodawać ich do ciast, ciasteczek, deserów, koktajli, owsianki a nawet herbaty.

Pełnoziarniste ciasteczka z jagodami goji

 

Składniki

150g masła
90g cukru trzcinowego muscovado
200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000
2 żółtka
40g jagód goji
40g nasion słonecznika

Sposób przygotowania 

Mąkę przesiewamy, podajemy cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 40-50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 40-50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut.

Owsianka na zdrowie

Składniki

(na jedną porcję)
3-4 łyżki płatków owsianych
łyżka posiekanych orzechów włoskich
łyżka ziaren słonecznika
łyżka siemienia lnianego
łyżka żurawiny
pół łyżki jagód goji
chude mleko

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem tak aby wszystkie składniki były zanurzone. Pozostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Dolewamy mleka tak aby przykrywało pozostałe składniki. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania zwartej konsystencji.


Koktajl malinowo-pomarańczowy z jagodami goji

 

Składniki

(na dwa duże koktajle)
400g malin
1 pomarańcza (skórka i miąższ)
Garść suszonych jagód goji
500ml kefiru naturalnego
Łyżeczka miodu
Listki melisy do dekoracji


Sposób przygotowania   

Owoce myjemy. Z pomarańczy ścieramy skórkę miąższ dzielimy na cząstki. Skórkę i miąższ pomarańczy umieszczamy w dzbanku miksera, dodajemy jagody goji i miksujemy na gładko. Dolewamy kefir i kontynuujemy miksowanie. Dosładzamy miodem i na końcu dodajemy maliny. Miksujemy tylko chwilkę aż maliny się rozdrobnią. Serwujemy udekorowane owocami i listkiem melisy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly