Kolcowój
pospolity, zwany też szkarłatnym, a dokładniej jego owoce - jagody
goji (Lycium barbarum) znane są w Azji od tysięcy lat.
Nie
ma wątpliwości, że jagody goji charakteryzuje obecność wielu
cennych dla zdrowia składników. Mają zawierać witaminę C, E,
Witaminy z grupy B, selen, żelazo, cenne białka, błonnik, sterole
roślinne rozprawiające się z cholesterolem, cynk, potas, wapń
oraz wspierać odporność.
Bardzo trudno ustalić jednak, ile ich jest. Rozbieżności na stronach w całości poświęconych "cudownym owocom" jest ogromna z uwagi na naturalne pochodzenie produktu i w zależności od jakości jagód, ich pochodzenia, czy nawet pogody w sezonie upraw.
Bardzo trudno ustalić jednak, ile ich jest. Rozbieżności na stronach w całości poświęconych "cudownym owocom" jest ogromna z uwagi na naturalne pochodzenie produktu i w zależności od jakości jagód, ich pochodzenia, czy nawet pogody w sezonie upraw.
Niemniej
mimo iż nie jesteśmy w stanie określić dokładnych wartość
zawartości witamin i mikroelementów, bezdyskusyjnym pozostaje fakt,
iż jagody goji zwane również „czerwonymi diamentami”
korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Ze
względu na substancje, które zawiera jest silnym
przeciwutleniaczem. Zawierają:
*
18 rodzajów aminokwasów,
*
6 podstawowych witamin w tym witaminy C,E, witaminy z grupy B,
*
składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen,
potas,
*
5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe,
kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole
roślinne),
*
5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen
i beta-kryptoksantynę, ksantofil.
Dzięki
bogactwu antyoksydantów, ich spożywanie może wspomagać budowę
nowych i regenerację starych komórek organizmu, chronić DNA przed
uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać
procesy starzenia.
Zeaksantyna i luteina zawarte w jagodach mogą wspomagać prawidłowe
widzenie.
Zawartość
błonnika pokarmowego reguluje układ trawienny i usprawnia jego
pracę, dlatego owoce kolcowoju są polecaną przekąską dla osób
odchudzających się.
Goji
mogą mieć udział we wspomaganiu systemu odpornościowego, co jest
zasługą cynku, polisacharydów oraz germanu. Polisacharydy
odpowiadają również za prawidłową kolonizację jelit korzystną
florą bakteryjną.
Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z
obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie.
Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i
ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia
się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie Goji na
męską płodność i potencję.
Charakteryzują
się słodkim smakiem i najlepiej smakują ponoć
prosto
z drzewa, ale również w wersji suszonej stanowią smakowitą
przekąskę.
W
Polskiej kuchni wykorzystywane są suszone owoce goji. Można dodawać
ich do ciast, ciasteczek, deserów, koktajli, owsianki a nawet
herbaty.
Pełnoziarniste ciasteczka z jagodami goji
Składniki
150g masła90g cukru trzcinowego muscovado
200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000
2 żółtka
40g jagód goji
40g nasion słonecznika
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy, podajemy cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 40-50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 40-50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut.
Owsianka na zdrowieSkładniki
(na jedną porcję)3-4 łyżki płatków owsianych
łyżka posiekanych orzechów włoskich
łyżka ziaren słonecznika
łyżka siemienia lnianego
łyżka żurawiny
pół łyżki jagód goji
chude mleko
Sposób przygotowania
Wszystkie
składniki umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem tak aby wszystkie
składniki były zanurzone. Pozostawiamy na 10 minut do
napęcznienia. Dolewamy mleka tak aby przykrywało pozostałe
składniki. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do
uzyskania zwartej konsystencji.
Koktajl malinowo-pomarańczowy z jagodami goji
Składniki
(na dwa duże koktajle)400g malin
1 pomarańcza (skórka i miąższ)
Garść suszonych jagód goji
500ml kefiru naturalnego
Łyżeczka miodu
Listki melisy do dekoracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz