Wspomnienie
włoskich wakacji. Mocno cytrynowy, nie za słodki... najlepszy
mocno schłodzony.
Składniki:
6
cytryn (sok + skórka)
szklanka cukru
0,5l wódki
0,25l spirytusu
szklanka cukru
0,5l wódki
0,25l spirytusu
Sposób
przygotowania:
Cytryny
sparzyć wrzątkiem i obieraczką obrać cieniutkie paski z jak
najmniejszą ilości białej skórki. Z pozostałego owocu wycisnąć
sok. Sok i skórki wkładamy do dużego słoika. Zasypujemy cukrem i
zalewamy wódką zmieszaną z spirytusem.
Po
48h usuwamy skórki cytryn bo nalewka zrobi się gorzka. Pozostawiamy
do przegryzienia. Smakuje znakomicie już po tygodniu ;)
Nalewki to jest TO:)! Pozdrawiam:)!
OdpowiedzUsuńBędę ją robił ��
OdpowiedzUsuń