niedziela, 11 stycznia 2015

Ciasteczka digestive

Digestive to najbardziej popularne ciasteczka w UK. Są kruche, pełnoziarniste, o charakterystycznym słodko - słonym smaku. Najlepsze z mleczną czekoladą.






Składniki:

175 g mąki pełnoziarnistej

50 g mąki pszennej

50 g zmielonych płatków owsianych

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g masła

3-4 łyżki brązowego cukru

60 ml mleka

ewentualnie mleczna lub gorzka czekolada



Wykonanie:



Płatki owsiane zmielić blenderem ale niezupełnie na mąkę. Połączyć z mąką pełnoziarnistą i pszenną, solą, proszkiem do pieczenia, masłem, cukrem i mlekiem. Zagnieść lub zmiksować końcówką z hakiem na jednolite ciasto.

Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm. Wycinać szklanką lub foremką ciastka o średnicy około 5 cm. Dziurkować widelcem. Wyłożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, piec około 15-17 minut w temperaturze 185ºC.

W gustu można przygotować je z czekoladą. Wystarczy roztopić ją w kąpieli wodnej i posmarować nią spodnia część ciasteczek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly