niedziela, 11 stycznia 2015

Ciasteczka digestive

Digestive to najbardziej popularne ciasteczka w UK. Są kruche, pełnoziarniste, o charakterystycznym słodko - słonym smaku. Najlepsze z mleczną czekoladą.



Składniki:
175 g mąki pełnoziarnistej
50 g mąki pszennej
50 g zmielonych płatków owsianych
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
3-4 łyżki brązowego cukru
60 ml mleka
ewentualnie mleczna lub gorzka czekolada

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić blenderem ale niezupełnie na mąkę. Połączyć z mąką pełnoziarnistą i pszenną, solą, proszkiem do pieczenia, masłem, cukrem i mlekiem. Zagnieść lub zmiksować końcówką z hakiem na jednolite ciasto.
Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm. Wycinać szklanką lub foremką ciastka o średnicy około 5 cm. Dziurkować widelcem. Wyłożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, piec około 15-17 minut w temperaturze 185ºC.
W gustu można przygotować je z czekoladą. Wystarczy roztopić ją w kąpieli wodnej i posmarować nią spodnia część ciasteczek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly