środa, 19 listopada 2014

Tort snickers

Czekolada, orzech, kokos – czyli niezawodne trio na pyszny, słodki i efektowny tort.



SKŁADNIKI:

CIASTO:

8 jajek

25 dag zmielonych orzechów (dowolne:laskowe, włoskie, ziemne)

25 dag mąki

25 dag cukru

Mały proszek do pieczenia

Łyżka oleju

BLAT KOKOSOWY:

6 białek

6 łyżek cukru pudru

50g wiórków kokosowych

MASA:

4 jajka

½ szklanki cukru pudru

250g masła

Słoik kremu Snickers (500g)

DEKORACJA:

3 batony Snickers





WYKONANIE:

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować razem dodając na końcu białka. Piec 50 minut w temp. 180 stopni C. Ostudzić i przekroić na dwa placki.
Blat kokosowy: Białka ubij, dodając cukier puder i na końcu wiórki. Piecz w tortownicy na złoty kolor w 200 stopniach C.
Masa: Ubić jajka z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodać ubite jajka a następnie krem Snickers i ucierać aż, masa będzie jednolita.
Przekładać kolejno ciasto, 1/3 masy czekoladowej, blat kokosowy, 1/3 masy i kolejny blat ciasta. Wierzch udekorować resztą kremu czekoladowego oraz pokrojonymi batonikami Snickers. Podawać schłodzone.






4 komentarze:

  1. Łał, wygląda rewelacyjnie :) Super słodki, super pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada obłędnie. Wlaśnie szukam pomysłu na ciekawy tort dla mojego męża i ten bardzo mnie zaciekawił ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam smak snickersa w każdej formie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly