Czekolada,
orzech, kokos – czyli niezawodne trio na pyszny, słodki i
efektowny tort.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
8
jajek
25
dag zmielonych orzechów (dowolne:laskowe, włoskie, ziemne)
25
dag mąki
25
dag cukru
Mały
proszek do pieczenia
Łyżka
oleju
BLAT
KOKOSOWY:
6
białek
6
łyżek cukru pudru
50g
wiórków kokosowych
MASA:
4
jajka
½
szklanki cukru pudru
250g
masła
Słoik
kremu Snickers (500g)
DEKORACJA:
3
batony Snickers
WYKONANIE:
Ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować
razem dodając na końcu białka. Piec 50 minut w temp. 180 stopni C.
Ostudzić i przekroić na dwa placki.
Blat
kokosowy: Białka ubij,
dodając cukier puder i na końcu wiórki. Piecz w tortownicy na
złoty kolor w 200 stopniach C.
Masa:
Ubić jajka z cukrem na parze.
Ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodać ubite jajka a
następnie krem Snickers i ucierać aż, masa będzie jednolita.
Przekładać
kolejno ciasto, 1/3 masy czekoladowej, blat kokosowy, 1/3 masy i
kolejny blat ciasta. Wierzch udekorować resztą kremu czekoladowego
oraz pokrojonymi batonikami Snickers. Podawać schłodzone.
Łał, wygląda rewelacyjnie :) Super słodki, super pyszny :)
OdpowiedzUsuńWyglada obłędnie. Wlaśnie szukam pomysłu na ciekawy tort dla mojego męża i ten bardzo mnie zaciekawił ;)
OdpowiedzUsuńCo za rozpusta! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak snickersa w każdej formie
OdpowiedzUsuń