piątek, 7 listopada 2014

Łosoś w porach i cieście francuskim

Jak piątek to ryba..
... ta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Dlatego też jest świetna na przyjęcia dla gości lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje smak dania.






SKŁADNIKI:

400-500g łososia (w jednym kawałku)

2 łyżki masła klarowanego

duży por

korzeń pietruszki

sól, pieprz czarny

suszona natka pietruszki

¼ cytryny

płat ciasta francuskiego

żółtko jajka

płatki papryki/mak/siemię lniane do posypania



WYKONANIE:



Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Por nacinamy na krzyż ale nie do końca, dokładnie płuczemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy por z pietruszką aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i przestudzamy. Na tej samej patelni smażymy rybę doprawioną z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz grubo suszona natką pietruszki. Rybę przesmażamy chwilkę na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Nie powinna być usmażona „na gotowo”.

Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Na jednej połowie wykładamy przesmażony por z pietruszka. Na nim układamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy pozostałą częścią pora. Tak przygotowana rybę przykrywamy druga połowa ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlepiamy dociskając widelcem i tworząc wzór na rantach. Ciasto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy płatkami papryki.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut do zarumieniania ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly