Jak piątek to ryba..
... ta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje i
wygląda bardzo wykwintnie. Dlatego też jest świetna na przyjęcia dla gości
lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra
z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje
smak dania.
SKŁADNIKI:
400-500g
łososia (w jednym kawałku)
2
łyżki masła klarowanego
duży
por
korzeń
pietruszki
sól,
pieprz czarny
suszona
natka pietruszki
¼
cytryny
płat
ciasta francuskiego
żółtko
jajka
płatki
papryki/mak/siemię lniane do posypania
WYKONANIE:
Korzeń
pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach.
Por nacinamy na krzyż ale nie do końca, dokładnie płuczemy i
kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy por z
pietruszką aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i przestudzamy.
Na tej samej patelni smażymy rybę doprawioną z obu stron solą,
czarnym pieprzem oraz grubo suszona natką pietruszki. Rybę
przesmażamy chwilkę na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumieni.
Nie powinna być usmażona „na gotowo”.
Rozwijamy
płat ciasta francuskiego. Na jednej połowie wykładamy przesmażony
por z pietruszka. Na nim układamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny
i przykrywamy pozostałą częścią pora. Tak przygotowana rybę
przykrywamy druga połowa ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlepiamy
dociskając widelcem i tworząc wzór na rantach. Ciasto smarujemy
żółtkiem jajka i posypujemy płatkami papryki.
Pieczemy
w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut do zarumieniania
ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz