Zapraszam na bardzo proste i
nieskomplikowane danie obiadowe z kurczaka. Pałki duszone w porach i
papryce są bardzo soczyste, pikantnie doprawione i niezwykle łatwe
w przygotowaniu. Polecam szczególnie osobom, które stawiają
pierwsze kroki w kuchni.
Składniki:
1,5
kg pałek z kurczaka lub podudzi
duży
por
strąk
czerwonej papryki
biała
cebula
2
łyżki masła klarowanego
sól
czarny
pieprz
ostra
papryka
rozmaryn
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy
ręcznikiem papierowym. Z jednej strony doprawiamy solą, czarnym
pieprzem, ostra papryka i rozmarynem. W szerokim rondlu rozgrzewamy
tłuszcz i układamy kurczaka strona z przyprawami do dołu.
Doprawiamy druga stronę. Por i paprykę myjemy. Cebulę i por kroimy
w talarki, paprykę w kostkę. Warzywa dokładamy do kurczaka i
podlewamy wodą tak aby mięso było do połowy zanurzone i
przykrywamy pokrywką. Dusimy pod przykryciem przynajmniej 40-50
minut aż mięso lekko odchodzi od kości. W razie konieczności
podczas duszenia możemy podlać mięso jeszcze niewielka ilością
wody. Kurczaka serwujemy z uduszonymi warzywami i dodatkiem ryżu.
Świetny obiad, prosto, pysznie i bez kombinatorstwa.
OdpowiedzUsuńlubię tak urozmaiconego kurczaka :)
OdpowiedzUsuń