Limoncello to tradycyjna sycylijska
nalewka z cytryn o charakterystycznej żółtej barwie i przepysznym
słodko-kwaśnym smaku. Limoncello można tez spotkać w wersji
mlecznego, kremowego likieru o nieco łagodniejszym smaku. Jedno jest
pewne na jednym kieliszku, trudno zaprzestać.
Składniki:
8
dużych cytryn
250ml
spirytusu
250ml
wódki
500ml
mleka
600g
cukru
400g
(puszka) mleka zagęszczonego niesłodzonego
Wykonanie:
Cytryny obieramy cieniutko obieraczką
tak aby miały jak najmniej białej skórki. Z cytryn wyciskamy sok.
Sok i skórki umieszczamy w dużym szklanym słoju i zalewamy wódka
wymieszaną ze spirytusem. Pozostawiamy w ciemnym miejscu na 7 dni co
jakiś czas wstrząsając zawartością. Po tym czasie przecedzamy
alkohol z cytrynami. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy z nim cukier.
Dolewamy mleko zagęszczone. Łączymy i studzimy. Wystudzone mleko z
cukrem dolewamy do cytrynowego alkoholu. Dokładnie wymieszać i
pozostawić do połączenia smaków na ile długo jesteśmy w stanie
wytrzymać (ja pije od razu:) ).
wow! jaki prosty ,pyszny przepis;) chętnie wypróbuję;) zapraszam na domowe nalewki owocowe;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/przetwory
Witam, czy słój z cytrynami i alkoholem szczelnie zamykamy czy tylko czymś przykrywamy? :)
OdpowiedzUsuńsłój powinien być zakręcony.
UsuńAlkohol przy obecnych temepraturach powyżej 35 stopni C zacząłby parować.
pozdrawiam i smacznego ;)