niedziela, 26 października 2014

Zakochane serce

  Puszyste ciasto czekoladowe w towarzystwie pysznego kremu z mascarpone będzie wdzięcznym ciastem na romantyczna kolacje czy Walentynki. Na pewno skradnie nie jedno serce.








Składniki:

(na tortownicę o średnicy 22cm)

2 jajka

3 białka

¾ szklanki cukru

Aromat waniliowy

Szklanka mąki pszennej

¼ szklanki mąki krupczatki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki oleju

½ szklanki wody

3 płaskie łyżeczki kakao



Na krem:

200ml śmietany kremówki

3 łyżeczki cukru pudru

250g serka mascarpone

odrobina różowego barwnika w proszku



do dekoracji:

draże śmietankowe i truskawkowe



Wykonanie:



1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i aromat waniliowy oraz wodę i olej. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka i białka ubić na puszysta masę. Dodać do reszty składników bardzo delikatnie mieszając. Piec przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić.



2. Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru odrobiną barwnika na czubku noża. Gdy kremówka będzie już ubita, ale jeszcze nie sztywna dodawać stopniowe mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim wierzch ciasta. Całość udekorować kolorowymi drażami. Podawać schłodzone.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly