Puszyste
ciasto czekoladowe w towarzystwie pysznego kremu z mascarpone będzie
wdzięcznym ciastem na romantyczna kolacje czy Walentynki. Na pewno
skradnie nie jedno serce.
Składniki:
(na
tortownicę o średnicy 22cm)
2
jajka
3
białka
¾
szklanki cukru
Aromat
waniliowy
Szklanka
mąki pszennej
¼
szklanki mąki krupczatki
2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½
szklanki oleju
½
szklanki wody
3
płaskie łyżeczki kakao
Na
krem:
200ml
śmietany kremówki
3
łyżeczki cukru pudru
250g
serka mascarpone
odrobina
różowego barwnika w proszku
do
dekoracji:
draże
śmietankowe i truskawkowe
Wykonanie:
1.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i
aromat waniliowy oraz wodę i olej. Wymieszać do uzyskania
jednolitej konsystencji. Jajka i białka ubić na puszysta masę.
Dodać do reszty składników bardzo delikatnie mieszając. Piec
przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni
C. Wystudzić.
2.
Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru odrobiną
barwnika na czubku noża. Gdy kremówka będzie już ubita, ale
jeszcze nie sztywna dodawać stopniowe mascarpone ciągle ubijając.
Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim wierzch
ciasta. Całość udekorować kolorowymi drażami. Podawać
schłodzone.
Zachwycające :)
OdpowiedzUsuń