Uwielbiam
kluski pod każdą postacią ale nigdy nie próbowałam ich zrobić z
kalafiora. Aż do dziś! Eksperyment okazał się bardzo udany.
Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z
okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
kluski:
Duży
kalafior
łyżeczka
cukru
łyżka
masła
maka
pszenna
jajko
sól
biały
pieprz
okrasa:
łyżka
masła klarowanego
2
białe cebule
2
kiełbasy śląskie
Sposób
przygotowania:
Kalafior
myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i
łyżeczki cukru. Kalafior odsączamy i miksujemy na gładko dodając
łyżkę masła. Studzimy.
Na
patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebule drobno
siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Cebule szklimy na maśle i
dodajemy kiełbasę. Przesmażamy razem.
Mus
z kalafiora łączymy z jajkiem i mąką pszenną tworząc gęste
ciasto. Ilość mąki zależy od wielkości kalafiora i zawartości
wody w przecierze. Konsystencja powinna być taka aby ciasto dało
się nakładać łyżką. W dużym garnku zagotowujemy wodę z
dodatkiem soli i mokrą łyżką nakładamy ciasto. Gotujemy kilka
minut od wypłynięcia. Odcedzamy.
Serwujemy
z okrasa z cebulki i kiełbasy.
Mniam, genialny pomysł! Też lubię różnego rodzaju kluseczki, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuń