Moja wariancja na temat często pojawiającego się dania w kuchni mojej mamy czyli kaszanki z kapustą kiszoną i puree. U mnie wersji - tarta. Łatwa w przygotowaniu i tania. Nie wymaga używania wyszukanych składników a zachwycająca smakiem
SKŁADNIKI:
(Na
formę do tarty o średnicy 24cm)
Na
ciasto:
200g
mąki pszennej
żółtko
jajka
140g
masła
szczypta
soli
Na
nadzienie:
Średnia
cebula
5
Łyżek masła
100ml
śmietanki 12%
3
kaszanki
400g
kiszonej kapusty (najlepiej mocno kwaśna)
sól,
pieprz, kminek
5
średnich ziemniaków
koperek/natka
pietruszki
3
plasterki żółtego sera
PRZYGOTOWANIE:
Składniki
na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce
około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na
formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za
foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na
niego suchą fasolą. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w
temperaturze 180 stopni c.
Cebulę
szatkujemy w piórka i podsmażamy do zeszklenia na łyżce masła.
Kaszankę obieramy ze skórki i ugniatamy widelcem. Kapustę
podsmażamy na reszcie masła. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.
Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy przez 10 minut na wolnym
ogniu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez
praskę. Łączymy z 2 łyżkami masła i śmietanką.
Na
podpieczony spód wykładamy cebulkę, kaszankę, kapustę i na
wierzch ziemniaki. Posypujemy całość startym serem. Zapiekamy w
200 stopniach C przez 15 minut.
Posypujemy
obficie koperkiem lub natka pietruszki. Serwujemy z pomidorami i
kiszonym ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz