wtorek, 21 października 2014

Sernik "Snickers"

Bardzo puszysty sernik z kawałkami orzechów laskowych, masy kajmakowej i zatopionymi kawałkami batoników snickers. Z pewnością nie jest tradycyjny ale za to bardzo smaczny.
Przepis z gazety "Ciasta na Stół" autorstwa M. Tabarczyk po małych modyfikacjach.





Składniki

(na tortownicę o średnicy 26cm)

200g ciasteczek Petit Beurre

100g roztopionego masła

Czubata łyżka kakao

800g twarogu sernikowego

250g serka mascarpone

150g cukru pudru

120g mleka w proszku

5 jajek

Szklanka zmielonych orzechów laskowych

2 łyżki masła orzechowego

150ml śmietany kremówki

2 batony Snickers (100g)

10 łyżeczek masy kajmakowej



Do dekoracji:

Pól puszki masy kajmakowej (około 200g)

2 batony Snickrers

Szklanka posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania 
Ciasteczka zmielić w pojemniku bendera na pył i połączyć ze stopionym masłem i kakaem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Masę wysypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze dociskamy. Chłodzimy w lodówce. 
Ser miksujemy z jajkami, dodając kolejno porcjami serek mascarpone, cukier, mleko w proszku, zmielone orzechy, masło orzechowe oraz śmietankę. Masę serową wylać na przygotowany spód. Batoniki pokroić w małe kawałki i pozatapiać równomiernie w masie serowej. Podobnie zrobić z masą kajmakową nakładaną małą łyżeczką. 
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut a następnie skręcić temperaturę do 145 stopni C i piec jeszcze przez godzinę. Sernik sprawdzić wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków czy jest upieczone. Sernik wystudzić pozostawiając w otwartym piekarniku. 
Wierzch sernika posmarować masa kajmakową, posypać kawałkami batoników i posiekanymi orzechami laskowymi.

5 komentarzy:

  1. Batonów samych w sobie nie lubię, ale taki sernik zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik na bogato! ;) Spróbowałabym z wielką przyjemnością...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto choć jest bardzo kaloryczne to pyszne :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, aż się rozpływam od samego patrzenia... Oj, zjadłabym sobie... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boski! Kradnę przepis :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly