Bardzo puszysty sernik z
kawałkami orzechów laskowych, masy kajmakowej i zatopionymi
kawałkami batoników snickers. Z pewnością nie jest tradycyjny ale
za to bardzo smaczny.
Przepis z gazety "Ciasta na Stół" autorstwa M. Tabarczyk po małych modyfikacjach.
Składniki
(na
tortownicę o średnicy 26cm)
200g ciasteczek Petit Beurre
100g roztopionego masła
Czubata łyżka kakao
800g twarogu sernikowego
250g serka mascarpone
150g cukru pudru
120g mleka w proszku
5 jajek
Szklanka
zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki masła orzechowego
150ml śmietany kremówki
2 batony
Snickers (100g)
10 łyżeczek masy kajmakowej
Do dekoracji:
Pól puszki masy kajmakowej
(około 200g)
2 batony Snickrers
Szklanka posiekanych orzechów
laskowych
Sposób
przygotowania
Ciasteczka
zmielić w pojemniku bendera na pył i połączyć ze stopionym
masłem i kakaem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Masę wysypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i
dobrze dociskamy. Chłodzimy w lodówce.
Ser
miksujemy z jajkami, dodając kolejno porcjami serek mascarpone,
cukier, mleko w proszku, zmielone orzechy, masło orzechowe oraz
śmietankę. Masę serową wylać na przygotowany spód. Batoniki
pokroić w małe kawałki i pozatapiać równomiernie w masie
serowej. Podobnie zrobić z masą kajmakową nakładaną małą
łyżeczką.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C
i piec 20 minut a następnie skręcić temperaturę do 145 stopni C i
piec jeszcze przez godzinę. Sernik sprawdzić wykałaczką lub
patyczkiem do szaszłyków czy jest upieczone. Sernik wystudzić
pozostawiając w otwartym piekarniku.
Wierzch sernika posmarować
masa kajmakową, posypać kawałkami batoników i posiekanymi
orzechami laskowymi.
Batonów samych w sobie nie lubię, ale taki sernik zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńSernik na bogato! ;) Spróbowałabym z wielką przyjemnością...
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto choć jest bardzo kaloryczne to pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mmm, aż się rozpływam od samego patrzenia... Oj, zjadłabym sobie... :)
OdpowiedzUsuńBoski! Kradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/