Klasyczna, meksykańska
propozycja obiadowa z pikantną nutą, fasolą, papryką i mięsem.
Składniki
500g mięsa mielonego
wieprzowo-wołowego
Duża cebula
Ząbek czosnku
Strąk żółtej papryki
Strąk zielonej papryki
400g czerwonej fasoli z puszki
400g białej fasoli z puszki
Czubata łyżka przecieru
pomidorowego
Olej do smażenia
Przyprawa
do chilli con carne
Sposób
przygotowania
Rozgrzewamy
tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek.
Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy mieszanką przypraw do chilli
con carne. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w kostkę
papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy
woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu
około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i
czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy
ryż. Odcedzamy. Chilli con carne serwujemy z
ryżem lub białym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz