Boczniaki są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasu
foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W
połączeniu z czerwoną papryką i kalafiorem tworzą nie tylko smaczną ale i
zdrową sałatę.
SKŁADNIKI:
boczniaki około 10 szt
½ czerwonej papryki
średni kalafior
krem balsamiczny
natka pietruszki
płatki papryki
sól
cukier
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior myjemy. Dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli łyżeczki cukru na półtwardo. Grzyby myjemy i zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 15 minut. Odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Paprykę myjemy i kroimy w słupki. Warzywa i grzyby układamy na talerzu. Skrapiamy kremem balsamicznym i dekorujemy natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz