niedziela, 19 października 2014

Sałatka z boczniakami i kalafiorem

Boczniaki są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z czerwoną papryką i kalafiorem tworzą nie tylko smaczną ale i zdrową sałatę.




SKŁADNIKI:

boczniaki około 10 szt
½ czerwonej papryki
średni kalafior
krem balsamiczny
natka pietruszki
płatki papryki
sól
cukier

PRZYGOTOWANIE:

Kalafior myjemy. Dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli łyżeczki cukru na półtwardo. Grzyby myjemy i zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 15 minut. Odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Paprykę myjemy i kroimy w słupki. Warzywa i grzyby układamy na talerzu. Skrapiamy kremem balsamicznym i dekorujemy natka pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly