16 października to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu.
Składniki
400g maki pszennej tortowej
200g maki żytniej razowej
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
30g płatków słodkiej papryki
200g maki żytniej razowej
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
30g płatków słodkiej papryki
Sposób przygotowania
Drożdże mieszamy z 50ml letniej wody, łyżeczka cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Mąki mieszamy z solą, dodajemy rozczyn, oliwę oraz około 300ml wody. Wyrabiamy łyżką a następnie ręką elastyczne, jednolite ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody. Na końcu dosypujemy płatki słodkiej papryki i wyrabiamy ciasto aż papryka rozłoży się równomiernie w całej masie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwa miski lub garnka. Przykrywamy lniana ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 45 minut). Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C prze około 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz