Zapraszam na pyszne kluseczki z cukinii z dodatkiem mąki razowej.
Cukinia jest bardzo smaczna i niskokaloryczna, dzięki niej klasyczne
kluski przygotowywane na ziemniakach będą nie tylko zdrowsze i
mniej tuczące, ale też ich smak będzie zupełnie inny.
SKŁADNIKI:
1kg cukinii
2 szklanki maki pszennej
Szklanka maki razowej typ 2000
2 jajka M
Sól, czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i solimy.
Pozostawiamy na przynajmniej 30 minut, aby puściła sok. Bardzo
mocno odciskamy płyn (z mojego 1 kg cukinii zostało po odciśnięciu
około 500g). Dodajemy jajka i mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto.
Doprawiamy do smaku solą (uwaga cukinia już jest słona!) i świeżo
mielonym czarnym pieprzem. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Mokrą
łyżką wykładamy na wrzątek porcje ciasta. Mieszamy delikatnie,
aby nie przykleiły się do dna. Wyciągamy 2-3 minuty po
wypłynięciu. Kluseczki świetnie smakują polane oliwa z oliwy,
roztopionym masłem lub sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz