wtorek, 14 października 2014

Kluseczki z cukinii

 Zapraszam na pyszne kluseczki z cukinii z dodatkiem mąki razowej. Cukinia jest bardzo smaczna i niskokaloryczna, dzięki niej klasyczne kluski przygotowywane na ziemniakach będą nie tylko zdrowsze i mniej tuczące, ale też ich smak będzie zupełnie inny.




SKŁADNIKI:



1kg cukinii

2 szklanki maki pszennej

Szklanka maki razowej typ 2000

2 jajka M

Sól, czarny pieprz



PRZYGOTOWANIE:


Cukinie myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i solimy. Pozostawiamy na przynajmniej 30 minut, aby puściła sok. Bardzo mocno odciskamy płyn (z mojego 1 kg cukinii zostało po odciśnięciu około 500g). Dodajemy jajka i mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Doprawiamy do smaku solą (uwaga cukinia już jest słona!) i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Mokrą łyżką wykładamy na wrzątek porcje ciasta. Mieszamy delikatnie, aby nie przykleiły się do dna. Wyciągamy 2-3 minuty po wypłynięciu. Kluseczki świetnie smakują polane oliwa z oliwy, roztopionym masłem lub sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly