Domowy chleb nie ma sobie równych.
Zapach unoszący się w domu sprawia, że marzymy o jeszcze ciepłej
skibce z masełkiem. Ten chlebek jest nie tylko pyszny ale tez
zdrowy. Przygotowany z pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem
wspomagających perystaltykę płatków owsianych i pestek dyni
pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B i E.
Składniki
50g
świeżych drożdży
2
szklanki letniego, tłustego mleka
2
szklanki maki pełnoziarnistej razowej typ 2000
szklanka
maki pszennej typ 650
2
szklanki płatków owsianych
łyżeczka
cukru
łyżeczka
soli
2
łyżki oliwy z oliwek
½
szklanka nasion dyni
Sposób
przygotowania
Drożdże
rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru. Dodać obie mąki,
płatki owsiane, sól, pestki dyni i oliwę z oliwek. Dokładnie
wymieszać drewniana łyżką. Formę podłużną na keksa wyłożyć
papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto i wygładzić wierzch mokrą
łyżką. Przykryć czysta ściereczką i zostawić w ciepłym
miejscu na 30-40 minut. Ja zostawiam w piekarniku nagranym do 40
stopni C.
Po
tym czasie posypać wierzch chleba łyżka pestek dyni i włożyć do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 minut.
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis. Chętnie spróbuję tego zdrowego chleba.
OdpowiedzUsuń