poniedziałek, 13 października 2014

Chleb samo zdrowie

Domowy chleb nie ma sobie równych. Zapach unoszący się w domu sprawia, że marzymy o jeszcze ciepłej skibce z masełkiem. Ten chlebek jest nie tylko pyszny ale tez zdrowy. Przygotowany z pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem wspomagających perystaltykę płatków owsianych i pestek dyni pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B i E.







Składniki

50g świeżych drożdży

2 szklanki letniego, tłustego mleka

2 szklanki maki pełnoziarnistej razowej typ 2000

szklanka maki pszennej typ 650

2 szklanki płatków owsianych

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

½ szklanka nasion dyni



Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru. Dodać obie mąki, płatki owsiane, sól, pestki dyni i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Formę podłużną na keksa wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto i wygładzić wierzch mokrą łyżką. Przykryć czysta ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut. Ja zostawiam w piekarniku nagranym do 40 stopni C.

Po tym czasie posypać wierzch chleba łyżka pestek dyni i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 minut.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly