niedziela, 12 października 2014

Pałki kurczaka w coli

  Kurczaka lubią wszyscy. W wersji glazurowanej w coli, doprawiony sosem sojowym oraz ostrym tabasco i pieprzem cayenne jest wyjątkowo smaczny. Mięciutki, soczysty, lekko słodki... idealny!






Składniki

10 pałek z kurczaka

½ szklanki ciemnego sosu sojowego

łyżka octu

imbir

czarny pieprz

pieprz cayenne

kilka kropel tabasco

olej do smażenia

2 szklanki coli (nie light!)


Sposób przygotowania

Pałki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy marynatę mieszając sos sojowy, ocet, tabasco oraz przyprawy:imbir, czarny pieprz i pieprz cayenne. Kurczaka umieszczamy w marynacie tak aby pokryła całe mięso i zostawiamy na 2-3 godziny. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy cola i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem około 40 minut aż mięso będzie mięciutkie a sos zgęstnieje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly