Kurczaka lubią wszyscy. W wersji
glazurowanej w coli, doprawiony sosem sojowym oraz ostrym tabasco i
pieprzem cayenne jest wyjątkowo smaczny. Mięciutki, soczysty, lekko
słodki... idealny!
Składniki:
10 pałek z kurczaka
½ szklanki
ciemnego sosu sojowego
łyżka octu
imbir
czarny pieprz
pieprz cayenne
kilka kropel tabasco
olej do smażenia
2 szklanki
coca-coli
(NIE light!)
Sposób
przygotowania:
Pałki myjemy,
osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy marynatę mieszając sos
sojowy, ocet, tabasco oraz przyprawy: imbir, czarny pieprz i pieprz
cayenne.
Kurczaka
umieszczamy w marynacie tak aby pokryła całe mięso i zostawiamy na
2-3 godziny. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoto ze
wszystkich stron. Podlewamy coca-colą i zmniejszamy ogień. Dusimy
pod przykryciem około 40 minut aż mięso będzie mięciutkie a sos
zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz