sobota, 11 października 2014

Pieczone roladki z piersi kurczaka

Pyszna propozycja dla osób dbających o sylwetkę. Roladki z piersi kurczaka wypełnione warzywami, pieczone bez dodatku tłuszczu i zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Palce lizać!



Składniki:

3 piersi z kurczaka
6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
marchew
korzeń pietruszki
1/2 czerwonej papryki
1/2 średniej cukinii
masło
sól, czarny pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:

Marchew oraz korzeń pietruszki gotujemy na pól miękko w osolonej wodzie. Kroimy w słupki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozkrajemy na dwie części. Doprawiamy z obu stron sola i świeżo mielonym pieprzem oraz z jednej strony tymiankiem. Paprykę i cukinie kroimy w słupki. Na każdym kawałku mięsa (po stronie doprawionej tymiankiem) układamy po kawałku marchwi, pietruszki, cukinii i papryki oraz mały kawałek masła. Szczelnie zawijamy mięso a następnie owijamy w szynkę szwarcwaldzką. Gotowe roladki szczelnie zawijamy w folię aluminiową tworząc "cukierki". Pieczemy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly