Chrupiąca, sycąca i zdrowa granola. Idealna z jogurtem naturalnym i owocami na smaczny początek dnia. Wymienione w przepisie wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki i płatki migdałów możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, orzechami czy nasionami. Zachowujemy przy tym proporcję aby sumarycznie było ich 2 szklanki.
SKŁADNIKI:
2
szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki płynnego miodu
3 łyżki oleju
pól szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki płatków migdałów
pół szklanki rodzynek
pół szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki płynnego miodu
3 łyżki oleju
pól szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki płatków migdałów
pół szklanki rodzynek
pół szklanki orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy
włoskie drobno siekamy. wszystkie sypkie składniki łączymy. Miód
podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofalówce aby był płynny,
mieszamy z olejem. Dodajemy do suchych składników i dokładnie
mieszamy. Całość wykładamy na blachę wyłożona papierem do
pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez około 20 minut
mieszając co 5 minut aby się nie przypaliły (szczególnie z
boków). Pozostawiamy do wystygnięcia i przekładamy do szczelnego
pojemnika.
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam...
OdpowiedzUsuń