wtorek, 28 października 2014

Makaron z krewetkami na ostro

  Bardzo szybkie danie obiadowe z makaronem i krewetkami skąpane w sosie krewetkowo-śmietanowym. Doskonałe na wykwintną, romantyczną kolację.







SKŁADNIKI:

(na 2 porcje)

200g krewetek w pancerzach

200ml śmietanki 12%

łyżka mąki

2 ząbki czosnku

sól

biały pieprz

pieprz cayenne

płatki ostrej papryki

natka pietruszki



300g makaronu barwionego sepią





WYKONANIE:

Krewetki obieramy z pancerzy i myjemy. Pancerze gotujemy około 20 minut w 1,5 szklanki wody. Przecedzamy. Wywar krewetkowy zaciągamy śmietanką wymieszaną z mąką. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, pieprzem cayenne oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy umyte i oczyszczone krewetki i gotujemy około 3 minut.

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.

Makaron polewamy sosem z krewetkami. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i płatkami papryki.

2 komentarze:

  1. czarny makaron bardzo lubię! fajnie pasuje z krewetkami właśnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly