Bardzo szybkie danie obiadowe
z makaronem i krewetkami skąpane w sosie krewetkowo-śmietanowym.
Doskonałe na wykwintną, romantyczną kolację.
SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)
200g krewetek w pancerzach
200ml śmietanki 12%
łyżka mąki
2 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
pieprz cayenne
płatki ostrej papryki
natka pietruszki
300g makaronu barwionego sepią
WYKONANIE:
Krewetki obieramy z pancerzy i
myjemy. Pancerze gotujemy około 20 minut w 1,5 szklanki wody.
Przecedzamy. Wywar krewetkowy zaciągamy śmietanką wymieszaną z
mąką. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, pieprzem cayenne
oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy umyte i
oczyszczone krewetki i gotujemy około 3 minut.
Makaron gotujemy al dente.
Odcedzamy.
Makaron polewamy sosem z
krewetkami. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i płatkami
papryki.
czarny makaron bardzo lubię! fajnie pasuje z krewetkami właśnie.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Uwielbiam krewetki
OdpowiedzUsuń