Zupa inspirowane przepisem
Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego
sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last
minute.
Składniki
2 duże pory (biała i zielona
część)
0,5 l bulionu
czubata łyżka sera mascarpone
5 gałązek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
200g sera lazur
2 kromki chleba
3 łyżki masła
sól, biały pieprz
0,5 l bulionu
czubata łyżka sera mascarpone
5 gałązek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
200g sera lazur
2 kromki chleba
3 łyżki masła
sól, biały pieprz
Sposób
przygotowania
Od porów
odcinamy końce zielonej części. Nacinamy na krzyż i myjemy pod
bieżąca wodą (dzięki nacięciu uda nam się je dokładnie umyć z
ziemi zalegającej pomiędzy warstwami). Pora kroimy. Na 2 łyżkach
masła przesmażamy przeciśnięty czosnek i po kilku sekundach
dodajemy pokrojone pory. Przesmażamy razem 5-7 minut. W razie
potrzeby dodajemy niewielka ilość masła. Pory podlewamy bulionem i
gotujemy przez 12-15 minut. Całość miksujemy z mascarpone,
listkami pietruszki i połową sera lazur. Doprawiamy do smaku. Na
patelni rozgrzewamy łyżkę masła i złocimy na niej pokrojone w
kostkę pieczywo. Kroimy pozostała część lazura w mała kostkę.
Zupę serwujemy posypaną grzankami, kostkami lazura i listkiem
natki.
Niestety nie lubię pora :)
OdpowiedzUsuń