Moje
dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie
przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest
starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki
zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za dynią mąż dał
się nabrać i zjadł ze smakiem.
Składniki:
1kg
obranych ziemniaków
0,5
kg obranej dyni
3
jajka
3-4
łyżki mąki ziemniaczanej
sól
biały
pieprz
olej do smażenia
cukier/serek
homogenizowany/konfitura wg. gustu
Sposób
przygotowania:
Ziemniaki
obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Bardzo mocno
odciskamy z soku, który puściły ziemniaki.
Dynie
obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Stratą
dynię i ziemniaki łączymy z jajkami i mąka ziemniaczaną. Maki
powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły.
Wtedy placki będą chrupiące. Doprawiamy do smaku sola i białym
pieprzem.
Smażymy
na rozgrzanej patelni na oliwie na rumiano z obu stron. Odsączamy na
ręczniku papierowym. Serwujemy posypane cukrem z dodatkiem serka
homogenizowanego lub konfitury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz