piątek, 31 października 2014

Placki ziemniaczane z dynią

Moje dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za dynią mąż dał się nabrać i zjadł ze smakiem.




 

Składniki:

1kg obranych ziemniaków

0,5 kg obranej dyni

3 jajka

3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

sól

biały pieprz

olej do smażenia



cukier/serek homogenizowany/konfitura wg. gustu



Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Bardzo mocno odciskamy z soku, który puściły ziemniaki.

Dynie obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Stratą dynię i ziemniaki łączymy z jajkami i mąka ziemniaczaną. Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły. Wtedy placki będą chrupiące. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem.

Smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Serwujemy posypane cukrem z dodatkiem serka homogenizowanego lub konfitury.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly