niedziela, 2 listopada 2014

Cynamonowe ciasto dyniowe

Zapraszam na pyszne cynamonowe ciasto dyniowe. W smaku podobne jet do ciasta marchewkowego czy wiewiórki. Dzięki dużej ilości dyni ciasto jest nie tylko wilgotne ale też znacznie mnie kaloryczne. Będzie jeszcze zdrowsze jeśli zwykły cukier zastąpimy brązowym a mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą.





Składniki:
(na formę o wymiarach 25x25cm)
ciasto:
250g mąki
300g miąższu dyni
200g cukru
4 jajka
¾ szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka octu
pół łyżeczki soli
3-4 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej

polewa:
50g masła
½ szklanki cukru
czubata łyżka kakao
4 łyżki wody
aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasto: Miąższ dyni ścieramy na tarce o małych oczkach lub miksujemy na mus. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy kolejno nie przerywając miksowania żółtka, cukier i oliwę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, gałką i cynamonem. Stopniowo po łyżce dodajemy mąkę z dodatkami, na przemian z miąższem z dyni aż do wyczerpania składników. Jednolite ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw.”suchego patyczka”.

Polewa: Kakao mieszamy z woda do uzyskania jednolitej papki, łączymy z cukrem i masłem. Na małym ogniu gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy kilka kropli aromatu. Studzimy. Gęstą polewa dekorujemy wierzch ciasta. 

 

1 komentarz:

  1. Mmm, przepadam za dyniowymi wypiekami, ten kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly