Zapraszam
na pyszne cynamonowe ciasto dyniowe. W smaku podobne jet do ciasta
marchewkowego czy wiewiórki. Dzięki dużej ilości dyni ciasto jest
nie tylko wilgotne ale też znacznie mnie kaloryczne. Będzie jeszcze
zdrowsze jeśli zwykły cukier zastąpimy brązowym a mąkę pszenną
mąką pełnoziarnistą.
Składniki:
(na
formę o wymiarach 25x25cm)
ciasto:
250g
mąki
300g
miąższu dyni
200g
cukru
4
jajka
¾
szklanki oleju
łyżeczka
proszku do pieczenia
łyżeczka
sody oczyszczonej
łyżka
octu
pół
łyżeczki soli
3-4
łyżeczki cynamonu
½
łyżeczki gałki muszkatołowej
polewa:
50g
masła
½
szklanki cukru
czubata
łyżka kakao
4
łyżki wody
aromat
waniliowy
Sposób
przygotowania:
Ciasto:
Miąższ dyni ścieramy na tarce o małych oczkach lub miksujemy na
mus. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy kolejno nie
przerywając miksowania żółtka, cukier i oliwę. Mąkę
przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, gałką i cynamonem.
Stopniowo po łyżce dodajemy mąkę z dodatkami, na przemian z
miąższem z dyni aż do wyczerpania składników. Jednolite ciasto
wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180
stopniach C przez około 50 minut do tzw.”suchego patyczka”.
Polewa:
Kakao mieszamy z woda do uzyskania jednolitej papki, łączymy z
cukrem i masłem. Na małym ogniu gotujemy do uzyskania jednolitej
konsystencji. Dodajemy kilka kropli aromatu. Studzimy. Gęstą
polewa dekorujemy wierzch ciasta.
Mmm, przepadam za dyniowymi wypiekami, ten kusi ogromnie :)
OdpowiedzUsuń