Póki sezon grzybowy w pełni polecam ten
bardzo szybki i łatwy obiad. Sycący pełnoziarnisty makaron w
połączeniu z kremowym, śmietankowym sosem, wyrazistymi grzybami i
słodkawą cebulka stanowią przepyszne połączenie.
Składniki:
300g grzybów leśnych (borowiki,
podgrzybki, maślaki itp)
½ czerwonej cebuli
łyżka masła klarowanego
200ml słodkiej śmietanki
100ml białego wina
sól
biały pieprz
oliwa z oliwek
makaron pełnoziarnisty spaghetti
natka pietruszki
Sposób
przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej
wodzie. Odcedzić i skropić oliwa z oliwek.
Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże
przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują
wodę. Dodać masło klarowane i drobno posiekaną cebulę. Zeszklić.
Podlać śmietanką i winem i zredukować do pożądanej
konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze. Polewamy
sosem i dekorujemy natką pietruszki.
Bardzo apetycznie wygląda to danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sosy tego typu ! :) Zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuń