czwartek, 2 października 2014

Makaron z grzybami i sosem śmietanowym

Póki sezon grzybowy w pełni polecam ten mega szybki i łatwy obiad. Sycący pełnoziarnisty makaron w połączeniu z kremowym, śmietankowym sosem, wyrazistymi grzybami i słodkawą cebulka stanowią przepyszne połączenie. 

 





Składniki:

300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)

½ czerwonej cebuli

łyżka masła klarowanego

200ml słodkiej śmietanki

100ml białego wina

sól

biały pieprz

oliwa z oliwek

makaron pełnoziarnisty spaghetti

natka pietruszki



Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i skropić oliwa z oliwek.

Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i drobno posiekaną cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Makaron wykładamy na talerze. Polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki.


2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sosy tego typu ! :) Zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly