Pieczona
szynka w miodowo-balsamicznej glazurze świetnie się sprawdza
zarówno jako danie obiadowe jak również na zimno jako wędlina do
pieczywa. Doskonale wpisuje się w trend „wiem co jem” i
zdecydowanie wygrywa ze sklepowymi wędlinami. Ma delikatnie słodkawy
posmak i wyraźny aromat majeranku.
Składniki:
1kg
szynki
sól
½
łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3
łyżki majeranku
Glazura:
4
łyżki miodu
4
łyżki octu balsamicznego
łyżka
soku z cytryny
Sposób
przygotowania:
Miód,
ocet balsamiczny, sok z cytryny oaz przyprawy: sól, czarny pieprz i
majeranek łączymy tworząc marynatę. Mięso myjemy, osuszamy
ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na 2-3h.
Nagrzewamy
piekarnik do 190 stopni C i pieczemy mięso przez około 1h.
A jak piec? Odkryte, w naczyniu żaroodpornym zamknięte czy w rękawie?
OdpowiedzUsuńPiekłam okryte podlewając w czasie pieczenia kilkukrotnie. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń