piątek, 3 października 2014

Szynka w miodowej glazurze

  Pieczona szynka w miodowo-balsamicznej glazurze świetnie się sprawdza zarówno jako danie obiadowe jak również na zimno jako wędlina do pieczywa. Doskonale wpisuje się w trend „wiem co jem” i zdecydowanie wygrywa ze sklepowymi wędlinami. Ma delikatnie słodkawy posmak i wyraźny aromat majeranku.






Składniki:

1kg szynki

sól

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

3 łyżki majeranku

Glazura:

4 łyżki miodu

4 łyżki octu balsamicznego

łyżka soku z cytryny



Sposób przygotowania:

Miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny oaz przyprawy: sól, czarny pieprz i majeranek łączymy tworząc marynatę. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na 2-3h.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy mięso przez około 1h.




2 komentarze:

  1. A jak piec? Odkryte, w naczyniu żaroodpornym zamknięte czy w rękawie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam okryte podlewając w czasie pieczenia kilkukrotnie. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly