Korzystając z
darów jesieni polecam pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad
na bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów,
kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to
z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i
miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :)
Składniki :
kopytka:
1kg obranych ziemniaków
jajko
2 łyżki maki ziemniaczanej
około 200-50g maki pszennej
sól
kopytka:
1kg obranych ziemniaków
jajko
2 łyżki maki ziemniaczanej
około 200-50g maki pszennej
sól
sos
śmietanowo-grzybowy:
300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
½
cebuli
łyżka masła
200ml słodkiej śmietanki
100ml białego wina
sól
łyżka masła
200ml słodkiej śmietanki
100ml białego wina
sól
biały
piepr
5-6 kawałków suszonych pomidorów
garść orzechów laskowych
natka pietruszki
5-6 kawałków suszonych pomidorów
garść orzechów laskowych
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Kopytka:
Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej
wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do
przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia
poprzedniego.
Ziemniaki
łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i
połową maki pszennej. Wyrabiamy
ciasto delikatnie całymi dłońmi - od spodu do góry. Nie
przeciskać ciasta między palcami, gdyż uaktywnimy gluten i kluski
będą twarde. Dodajemy tyle maki aż ciasto będzie odchodzić od
reki. W zależności od gatunku ziemniaków będzie to inna ilość.
Im więcej dodamy mąki tym twardsze będą kluski. Porcjami
formujemy w kształt walca. Spłaszczamy dłonią i kroimy na ukos.
Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy.
Sos
śmietanowo-grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże
przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują
wodę. Dodać masło klarowane i posiekaną w piórka cebulę.
Zeszklić. Podlać śmietanką i winem, dodać suszone pomidory i
zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i
białym pieprzem.
Orzechy
uprażyć na suchej patelni i posiekać.
Kopytka
podsmażyć na patelni do ze złocenia. Kluski nałożyć na talerze,
polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. Udekorować natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz