Tradycyjnie
marynowana dynia przygotowywana jest z dodatkiem przypraw
korzeniowych, cynamonu, goździków. Ja wolę ją w wersji z liściem
laurowym, gorczycą i zielem angielskim. Mimo iż przyprawy są
raczej wytrawne to dzięki dodatkowi cukru zalewa jest lekko słodka.
Polecam jako przekąskę, dodatek do dań a także wypieków.
Składniki:
1kg
miąższu dyni
150ml
octu 10%
biała
cebula
średnia
marchewka
czarny
pieprz ziarnisty
liście
laurowe
ziele
angielskie
8
łyżeczek cukru
łyżeczka
ziaren gorczycy
3
szklanki wody
sól
Sposób
przygotowania:
Kilka
godzin wcześniej przygotować zalewę. Marchew obrać i obieraczką
do warzyw „pociąć” na cieniutkie plasterki. Cebule pokroić w
piórka. Warzywa zalać 3 szklankami wody, dodać ocet, łyżeczkę
soli, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę.
Gotować na małym ogniu pół godziny. Pozostawić do ostygnięcia.
Odcedzić. Wybrać marchewki i połączyć z zalewą. Resztę
wyrzucić.
Dynie
obrać ze skórki, wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę. Dynie
gotować około 15 minut w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i dwóch
łyżeczek cukru aż będzie półmiękka. Odcedzić
Ponownie
zagotować zalewę.
Do
wyparzonych słoików układać odsączoną dynię, przekładając
marchewką z zalewy. Całość zalać gorąca zalewą. Pozostawić do
wystygnięcia wieczkiem do dołu. Nie wymaga pasteryzacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz