czwartek, 9 października 2014

Słodko-kwaśny krem dyniowy

  Jest wiele wersji tej kultowej, jesiennej zupy. Najczęstsza na słodko, na ostro... ja proponuje wariant słodko-kwaśny z pikantną nutą, który wymyślił mój mąż, który nie przepada za daniami na słodko. Ta propozycja przypadnie do gustu osobom lubiącym potrawy wyraziste w smaku i o kremowej konsystencji.






Składniki

2kg miąższu z dyni
2 gałązki lubczyku
2 papryczki chili (w całości)
1l wywaru warzywnego

2 łyżeczki cukru
biały ocet winny
sól, biały pieprz


Sposób przygotowania
Dynie kroimy, miąższ kroimy w dowolną kostkę, podlewamy wywarem warzywnym i dodajemy lubczyk i chili. Gotujemy na wolnym ogniu do całkowitej miękkości dyni. Zupę miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, cukrem, maggi oraz octem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly