Jest wiele wersji
tej kultowej, jesiennej zupy. Najczęstsza na słodko, na ostro... ja
proponuje wariant słodko-kwaśny z pikantną nutą, który wymyślił
mój mąż, który nie przepada za daniami na słodko. Ta propozycja
przypadnie do gustu osobom lubiącym potrawy wyraziste w smaku i o
kremowej konsystencji.
Składniki
2kg
miąższu z dyni
2 gałązki lubczyku
2 papryczki chili (w całości)
1l wywaru warzywnego
2 łyżeczki cukru
biały ocet winny
sól, biały pieprz
2 gałązki lubczyku
2 papryczki chili (w całości)
1l wywaru warzywnego
2 łyżeczki cukru
biały ocet winny
sól, biały pieprz
Dynie
kroimy, miąższ kroimy w dowolną kostkę, podlewamy wywarem
warzywnym i dodajemy lubczyk i chili. Gotujemy na wolnym ogniu do
całkowitej miękkości dyni. Zupę miksujemy na gładko blenderem.
Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, cukrem, maggi oraz
octem.
uwielbiam dynię, a krem wygląda rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuń