Tradycyjne
tureckie danie śniadaniowe, które potrafi sprawić, że dzień
zaczyna się naprawdę smakowicie. Połączenie papryki, pomidorów i
jajka jest przepyszne i sycące, a w dodatku pełne witamin.
Składniki
4
jajka
Czerwona
papryka
Średnia
biała cebula
4
średnie pomidory lub puszka siekanych pomidorów z puszki
Ząbek
czosnku
2
łyżki oliwy
Oregano,
ostra papryka, czarny pieprz, sól
Szczypiorek
lub natka pietruszki do posypania
Sposób
przygotowania
Na
rozgrzanej oliwę szklimy posiekaną w piórka cebule oraz drobno
posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy
kilka minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i
siekamy w kostkę. Dodajemy do papryki i cebuli. Doprawiamy ostra
papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą i redukujemy
nieco płyn. Robimy w warzywach cztery wgłębienia i do każdego
wbijamy jajko. Czekamy aż jajka się zetną i doprawiamy solą i
czarnym pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz