Figi zapiekane z miodem i orzechami
spotkałam po raz pierwszy na wakacjach w Bułgarii. Od siebie
dodałam płatki owsiane, które ładnie się karmelizują z miodem.
Deser jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Z kilku składników
możemy wyczarować smaczny i niecodzienny smakołyk.
Składniki:
(na
4 porcje)
4
duże dojrzałe figi
4
łyżki miodu
4
łyżki posiekanych orzechów
4
łyżki płatków owsianych
Sposób
przygotowania:
Orzechy drobno siekamy. Figi myjemy i
nacinamy na krzyż ale nie do końca. Rozsuwamy nieco ćwiartki owocu
aby powstało coś na kształt koszyczka. Układamy w małych
kokilkach do zapiekania. Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi
orzechami. W nacięcie wsypujemy płatki owsiane z orzechami i
polewamy łyżka płynnego miodu. Zapiekamy 8-10 minut w 180
stopniach C.
Mniam, musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń