sobota, 13 września 2014

Aksamitny krem dyniowy z curry


Spotkałam się z opiniami, że krem z dyni jest niesmaczny, mdły i słodki. Wcale taki nie musi być! Polecam zupę w wersji wytrawnej z curry, czosnkiem i białym pieprzem. Jest aksamitna i kremowa w konsystencji o bardzo wyrazistym smaku.






Składniki

1kg miąższu z dyni
2 średnie białe cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła klarowanego

1l bulionu

sól, biały pieprz, curry

śmietanka kremówka do smaku



Sposób przygotowania

Dynie kroimy, miąższ kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego, przesmażamy cebule z czosnkiem do zeszklenia. Dodajemy pokrojony miąższ z dyni. Przesmażamy razem kilka minut. Podlewamy bulionem i solimy. Dusimy na małym ogniu aż dynia zmięknie. Miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz curry. Dolewamy do smaku śmietankę kremówkę.



3 komentarze:

  1. konsystencja rzeczywiście wydaję się być aksamitna, więc zapewne smak również! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, aksamit to słowo którego mi brakowało podczas opisywania zupy dyniowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny post :)

    pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly