Spotkałam się z opiniami, że krem z
dyni jest niesmaczny, mdły i słodki. Wcale taki nie musi być!
Polecam zupę w wersji wytrawnej z curry, czosnkiem i białym
pieprzem. Jest aksamitna i kremowa w konsystencji o bardzo wyrazistym
smaku.
Składniki
1kg
miąższu z dyni
2 średnie białe cebule
2 średnie białe cebule
2
ząbki czosnku
2
łyżki masła klarowanego
1l
bulionu
sól,
biały pieprz, curry
śmietanka
kremówka do smaku
Sposób
przygotowania
Dynie
kroimy, miąższ kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę a czosnek
w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła
klarowanego, przesmażamy cebule z czosnkiem do zeszklenia. Dodajemy
pokrojony miąższ z dyni. Przesmażamy razem kilka minut. Podlewamy
bulionem i solimy. Dusimy na małym ogniu aż dynia zmięknie.
Miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem
oraz curry. Dolewamy do smaku śmietankę kremówkę.
konsystencja rzeczywiście wydaję się być aksamitna, więc zapewne smak również! :)
OdpowiedzUsuńOj tak, aksamit to słowo którego mi brakowało podczas opisywania zupy dyniowej ;)
OdpowiedzUsuńświetny post :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com