wtorek, 9 września 2014

Ciasteczka „Oreo”

Moje dzieci uwielbiają ciasteczka Oreo ale nie należą one do najtańszych dlatego postanowiłam przygotować je w domu. Znalazłam w Internecie kilka przepisów i na ich podstawie stworzyłam własny, jak sądzę bardzo udany.




Składniki:

Na ciasteczka:

150g mąki pszennej tortowej

50g maki razowej typ 2000

180g miękkiego masła
40g ciemnego kakao
1/2 szklanki cukru
dwie szczypty soli
łyżka mleka
jajko
2-3 łyżeczki cukru wanilinowego

Na krem:

120g miękkiego masła

¾ szklanki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

80ml śmietany kremówki

2 czubate łyżki pełnego mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Ciasteczka: Sypkie składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy i sól wymieszać w średniej misce. Osobno zmiksować masło, mleko, jajko i cukier wanilinowy do otrzymania puszystej masy. Obie masy połączyć i zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w zamrażalce prze 15 minut lub w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie i wyciąć ciasteczka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 11-12 min. w 175°C. Dobrze wystudzić, w przeciwnym wypadku krem się rozpuści.

Krem: Miękkie masło utrzeć z kremówką na puszysta masę. Wymieszać mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy i dodawać stopniowo porcjami do masła z kremówką. Ubijać Az masą będzie jednolita. Masę nakładać na wystudzone ciasteczka rozsmarowując nożem i nieco dociskając górnym ciasteczkiem. Pozostawić w lodówce na 1h do stwardnienia kremu. Można jeść same, ale doskonale smakują tez maczane w ciepłym mleku.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly