Moje dzieci uwielbiają ciasteczka Oreo
ale nie należą one do najtańszych dlatego postanowiłam
przygotować je w domu. Znalazłam w Internecie kilka przepisów i na
ich podstawie stworzyłam własny, jak sądzę bardzo udany.
Składniki:
Na ciasteczka:
150g
mąki pszennej tortowej
50g
maki razowej typ 2000
180g
miękkiego masła
40g ciemnego kakao
1/2 szklanki cukru
dwie szczypty soli
łyżka mleka
jajko
2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
40g ciemnego kakao
1/2 szklanki cukru
dwie szczypty soli
łyżka mleka
jajko
2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
Na krem:
120g
miękkiego masła
¾
szklanki cukru pudru
2
łyżeczki cukru waniliowego
80ml
śmietany kremówki
2
czubate łyżki pełnego mleka w proszku
Sposób
przygotowania:
Ciasteczka: Sypkie
składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy i sól wymieszać w
średniej misce. Osobno zmiksować masło, mleko, jajko i cukier
wanilinowy do otrzymania puszystej masy. Obie masy połączyć i
zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w zamrażalce prze 15
minut lub w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować ciasto na
oprószonym mąką blacie i wyciąć ciasteczka. Piec na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia ok. 11-12 min. w 175°C. Dobrze
wystudzić, w przeciwnym wypadku krem się rozpuści.
Krem: Miękkie masło utrzeć z kremówką
na puszysta masę. Wymieszać mleko w proszku, cukier puder i cukier
waniliowy i dodawać stopniowo porcjami do masła z kremówką.
Ubijać Az masą będzie jednolita. Masę nakładać na wystudzone
ciasteczka rozsmarowując nożem i nieco dociskając górnym
ciasteczkiem. Pozostawić w lodówce na 1h do stwardnienia kremu.
Można jeść same, ale doskonale smakują tez maczane w ciepłym
mleku.
Domowe na pewno lepsze i zdrowsze! ;)
OdpowiedzUsuńCudne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń