Małe
, niezobowiązujące tarteletki są świetna propozycją na
przekąski, przystawki czy przyjęcia. Wyrazisty farsz z leśnych
grzybów w towarzystwie słodkiej cebulki i delikatnej masy
jajeczno-śmietanowej to kwintesencja jesieni.
Składniki:
(na
12sztuk)
ciasto:
100g masła
100g mąki pszennej
100g masła
100g mąki pszennej
100g
mąki pełnoziarnistej
2
łyżki zimnej wody
sól
sól
nadzienie:
500g leśnych grzybów
duża
biała cebula
masło
klarowane do smażenia
sól,
biały pieprz
ząbek
czosnku
2
jajka
80
ml słodkiej śmietanki 30%
płatki
papryki
natka
pietruszki do dekoracji
Sposób
przygotowania:
Ciasto:
Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę.
Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i
ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą
i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i
kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki
do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy
widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez
15 minut.
Nadzienie:
na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno
posiekaną cebulkę. Grzyby oczyszczamy, krótko przemywamy je pod
bieżąca wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy.
Grzyby dokładamy do cebulki, doprawiamy sola i białym pieprzem.
Odparowujemy.
Farsz
grzybowy nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól,
przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej
konsystencji i wlewamy na farsz grzybowy. Zapiekamy jeszcze przez
około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się
zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki.
Czas przygotowania: 20' + pieczenie
Trudność: średnie
Ilość porcji: 12
Kaloryczność: 390
kcal / porcja
Wyglądają przeysznie, u mnie na stole będzie dziś królowałą tarta z kremem kokosowym i ananasem
OdpowiedzUsuń