Uwielbiam leśne
grzyby. Niewątpliwie są one kulinarnym hitem jesieni. Podane w
formie omleta będą smacznym początkiem dnia. Wyrazisty smak
grzybów i cebulki świetnie współgra z delikatnym smakiem i
konsystencją jajek.
Składniki:
2 jajka
łyżka maki pszennej
łyżka mleka
sól, czarny pieprz
łyżka masła klarowanego
½ średniej cebuli
4-5 grzybów leśnych (maślaki, kozaki,
borowiki, podgrzybki, kurki etc)
pomidor
szczypiorek do posypania
Sposób
wykonania:
Na małej patelni
rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Grzyby oczyszczamy i kroimy
na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy
na patelni, dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy sola i świeżo
mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy aż grzyby odparują
większość wody a cebula się zeszkli. 2/3 grzybów z cebulka
przekładamy do miseczki.
Do osobnej miseczki wbijamy jajka,
dodajemy mąkę i mleko oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym
pieprzem. Dokładnie rozkłócamy na jednolita masę. Wlewamy na
patelnie z pozostałą częścią grzybów i cebuli. Gdy masa
jajeczna się zetnie delikatnie przy pomocy dwóch szerokich
szpatułek lub talerza obracamy na druga stronę. Na połowę omleta
wykładamy resztę grzybów z cebulkę i pokrojonego w kawałki
pomidora, składamy w pól. Posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z
kromka chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz