wtorek, 16 września 2014

Pełnoziarniste pieguski z czekoladą i orzechami

 
Moje dzieciaki uwielbiają ciasteczka więc często je piekę wynajdując nowe przepisy. Ten bazuje na pełnoziarnistej mące, pełnych magnezu orzechach i czekoladzie. Są pyszne ale mają tez wartości odżywcze. Przepis z książki „Czekoladowy świat„ zmodyfikowany pod mój gust.







Składniki:

(na 24 sztuki)

szklanka mąki pełnoziarnistej

110g mielonych orzechów (u mnie nerkowce ale mogą być również włoskie/laskowe)

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

110g miękkiego masła

2/3 szklanki cukru trzcinowego

jajko

½ laska wanilii

łyżeczka gorącej wody

160g czekolady (mlecznej/gorzkiej wg gustu)

szklanka orzechów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Migdały zmielić w blenderze lub młynku do kawy. Czekoladę drobno posiekać. Wymieszać z mąką, solą i sodą. W misie miksera ubić miękkie masło z cukrem i miąższem z ½ laski wanilii o uzyskania puszystej masy. Dodaj jajko a następnie łyżeczkę wody i ponownie ubić. Stopniowo dosypywać sypkie składniki a na końcu posiekaną czekoladę. Mokra łyżeczka nabierać porcje ciasta i wykładać na wyłożona papierem do pieczenia blachę zachowując odległość między ciastkami gdyż będą rosły w trakcie pieczenia. Orzechy drobno posiekać. Posypać nimi ciasteczka i lekko docisnąć dłonią. Piec w 190 stopniach C przez około 12-14 minut do zarumienienia.

1 komentarz:

  1. Ale wyglądają smakowicie. Takie właśnie wyobrażam sobie łakocie w puszce, po które sięgają najmłodsi :) jak moja mała będzie większe może się pokuszę o ich zrobienie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly