Moje dzieciaki uwielbiają ciasteczka
więc często je piekę wynajdując nowe przepisy. Ten bazuje na
pełnoziarnistej mące, pełnych magnezu orzechach i czekoladzie. Są
pyszne ale mają tez wartości odżywcze. Przepis z książki
„Czekoladowy świat„ zmodyfikowany pod mój gust.
Składniki:
(na
24 sztuki)
szklanka
mąki pełnoziarnistej
110g
mielonych orzechów (u mnie nerkowce ale mogą być również
włoskie/laskowe)
½
łyżeczki sody
½
łyżeczki soli
110g
miękkiego masła
2/3
szklanki cukru trzcinowego
jajko
½
laska wanilii
łyżeczka
gorącej wody
160g
czekolady (mlecznej/gorzkiej wg gustu)
szklanka
orzechów do dekoracji
Sposób
przygotowania:
Migdały zmielić w blenderze lub młynku
do kawy. Czekoladę drobno posiekać. Wymieszać z mąką, solą i
sodą. W misie miksera ubić miękkie masło z cukrem i miąższem z
½ laski wanilii o uzyskania puszystej masy. Dodaj jajko a następnie
łyżeczkę wody i ponownie ubić. Stopniowo dosypywać sypkie
składniki a na końcu posiekaną czekoladę. Mokra łyżeczka
nabierać porcje ciasta i wykładać na wyłożona papierem do
pieczenia blachę zachowując odległość między ciastkami gdyż
będą rosły w trakcie pieczenia. Orzechy drobno posiekać. Posypać
nimi ciasteczka i lekko docisnąć dłonią. Piec w 190 stopniach C
przez około 12-14 minut do zarumienienia.
Ale wyglądają smakowicie. Takie właśnie wyobrażam sobie łakocie w puszce, po które sięgają najmłodsi :) jak moja mała będzie większe może się pokuszę o ich zrobienie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!