środa, 17 września 2014

Spaghetti Puttanesca

Poznałam je w Rzymie i zakochałam się w jego smaku i prostocie. Dziś przygotowałam go po raz pierwszy w domu. Do pełni szczęści brakuje mi tylko słonecznego tarasu na którym mogłabym je skonsumować i kieliszka wina.





Składniki:

400 g makaronu spaghetti
biała cebula
2-3 ząbki czosnku
800g pomidorów (poza sezonem mogą być z puszki)
4 filety anchois
papryczka chili w całości
10 szt. czarnych lub zielonych oliwek
2 łyżki kaparów
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
sól, czarny pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić razem zna oliwę. Dodać pelatti pomidorowe i gotować aż sos nieco się zagęści. Filety z sardeli drobno posiekać, oliwki pokroić na cztery części, kapary odsączyć, chili drobno posiekać. Przygotowane składniki dodać do sosu i dusić razem około 5 minut aby smaki się połączyły. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano oraz cukrem. Makaron przełożyć do sosu i wymieszać. Serwować udekorowane listkami oregano.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly