Poznałam je w Rzymie i zakochałam się w jego smaku i prostocie. Dziś przygotowałam go po raz pierwszy w domu.
Do pełni szczęści brakuje mi tylko słonecznego tarasu na którym
mogłabym je skonsumować i kieliszka wina.
Składniki:
400 g makaronu spaghetti
biała cebula
2-3 ząbki czosnku
800g pomidorów (poza sezonem mogą być z puszki)
4 filety anchois
papryczka chili w całości
10 szt. czarnych lub zielonych oliwek
2 łyżki kaparów
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
sól, czarny pieprz, oregano
biała cebula
2-3 ząbki czosnku
800g pomidorów (poza sezonem mogą być z puszki)
4 filety anchois
papryczka chili w całości
10 szt. czarnych lub zielonych oliwek
2 łyżki kaparów
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
sól, czarny pieprz, oregano
Sposób
przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonym
wrzątku. Odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek
drobno posiekać. Zeszklić razem zna oliwę. Dodać pelatti
pomidorowe i gotować aż sos nieco się zagęści. Filety z sardeli
drobno posiekać, oliwki pokroić na cztery części, kapary
odsączyć, chili drobno posiekać. Przygotowane składniki dodać do
sosu i dusić razem około 5 minut aby smaki się połączyły.
Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano oraz
cukrem. Makaron przełożyć do sosu i wymieszać. Serwować
udekorowane listkami oregano.
Prawdziwy smak Italii :)
OdpowiedzUsuń