Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych
słodkości. Dzięki płatkom owsianych wspomaga prace układu
trawiennego, miód zwiększa odporność a migdały mają sporo
magnezu. Smacznie i zdrowo
Składniki
1 pomarańcza wraz z otartą skórką
50g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
dwie łyżki miodu
20g masła
3/4 szklanki suszonej żurawiny
100g migdałów w płatkach lub 50g nasion słonecznika
7-8 suszonych moreli
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
50g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
dwie łyżki miodu
20g masła
3/4 szklanki suszonej żurawiny
100g migdałów w płatkach lub 50g nasion słonecznika
7-8 suszonych moreli
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób
przygotowania
Pomarańcze myjemy i parzymy wrzątkiem.
Do garnka ścieramy skórkę z pomarańczy, następnie wyciskamy z
niej sok i dodajemy cukier, cukier waniliowy, masło oraz miód.
Gotujemy do wrzenia a następnie redukujemy nieco płyn przez około
5 minut na małym ogniu. Siekamy na małe kawałeczki żurawinę i
morelę. Do garnka dokładamy płatki owsiane z wiórkami kokosowymi
i bakaliami. Gotujemy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając.
Masa powinna się zbijać w grudki. Keksówkę lub prostokątne
naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy
masę i ugniatamy ją na płaską stroną łyżki. Studzimy a
następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz