piątek, 19 września 2014

Batoniki musli z żurawiną i pomarańczą

 
Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Dzięki płatkom owsianych wspomaga prace układu trawiennego, miód zwiększa odporność a migdały mają sporo magnezu. Smacznie i zdrowo





Składniki

1 pomarańcza wraz z otartą skórką
50g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
dwie łyżki miodu
20g masła
3/4 szklanki suszonej żurawiny
100g migdałów w płatkach lub 50g nasion słonecznika
7-8 suszonych moreli
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych



Sposób przygotowania

Pomarańcze myjemy i parzymy wrzątkiem. Do garnka ścieramy skórkę z pomarańczy, następnie wyciskamy z niej sok i dodajemy cukier, cukier waniliowy, masło oraz miód. Gotujemy do wrzenia a następnie redukujemy nieco płyn przez około 5 minut na małym ogniu. Siekamy na małe kawałeczki żurawinę i morelę. Do garnka dokładamy płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i bakaliami. Gotujemy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając. Masa powinna się zbijać w grudki. Keksówkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją na płaską stroną łyżki. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly