sobota, 20 września 2014

Tarta z kremem cytrynowym

Kwaśna, orzeźwiająca tarta z kremem cytrynowym. Doskonała propozycja dla miłośników cytrusów lub osób które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami.



SKŁADNIKI:
(Na formę do tarty o średnicy 24cm)

Na ciasto:
200g mąki pszennej
żółtko jajka
140g masła
szczypta soli

Na krem:
3 duże cytryny
6 jajek
120 g cukru
250g gęstej śmietany 12%

Dodatkowo:
100ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru


PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni c po czym zdejmujemy papier z fasola i pieczemy jeszcze 10 minut.
Cytryny po sparzeniu wrzątkiem ocieramy ze skórki. Wyciskamy sok z cytryn. Do soku dodajemy skórki z dwóch cytryn. Resztę pozostawiamy do dekoracji. Sok Wlewamy do rondelka razem z cukrem i gotujemy przez 10 minut. Studzimy. Dodajemy śmietanę i jajka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i wygładzamy.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru. Wyciskamy szprycą rozetki. Całość posypujemy skórka cytrynową. Podajemy schłodzone.



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly