Kwaśna, orzeźwiająca tarta z kremem cytrynowym. Doskonała propozycja dla miłośników cytrusów lub osób które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami.
SKŁADNIKI:
(Na
formę do tarty o średnicy 24cm)
Na
ciasto:
200g
mąki pszennej
żółtko
jajka
140g
masła
szczypta
soli
Na
krem:
3
duże cytryny
6
jajek
120
g cukru
250g
gęstej śmietany 12%
Dodatkowo:
100ml
śmietany kremówki
2
łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Składniki
na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce
około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na
formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za
foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na
niego suchą fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180
stopni c po czym zdejmujemy papier z fasola i pieczemy jeszcze 10
minut.
Cytryny
po sparzeniu wrzątkiem ocieramy ze skórki. Wyciskamy sok z cytryn.
Do soku dodajemy skórki z dwóch cytryn. Resztę pozostawiamy do
dekoracji. Sok Wlewamy do rondelka razem z cukrem i gotujemy przez 10
minut. Studzimy. Dodajemy śmietanę i jajka, mieszamy i gotujemy na
małym ogniu przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę
wylewamy na ciasto i wygładzamy.
Śmietanę
ubijamy z dodatkiem cukru. Wyciskamy szprycą rozetki. Całość
posypujemy skórka cytrynową. Podajemy schłodzone.
Mniam wspaniała
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda cudownie :) Lubię takie słodko-kwaśne smaki :)
OdpowiedzUsuńtowary, powód, uczestnik, punkty, sklep
OdpowiedzUsuń