Ratafia to jedna z moich
ulubionych nalewek. Jaj największa zaletą jest to, że do jej
przygotowania możemy użyć dowolnych owoców wg posiadania i gustu.
W bardzo prosty sposób możemy też modyfikować jej smak dodając
różne owoce w różnych proporcjach. Co roku jej smak jest inny,
ale zawsze niezmiennie słodziutki i owocowy.
SKŁADNIKI:
1kg
owoców (u mnie wiśnie, maliny, truskawki, jagody, jeżyny,
mirabelki)
400g
cukru
250ml
wódki
250ml
spirytusu
WYKONANIE:
Owoce wkładam do dużego
słoja stopniowo w miarę ich pojawiania się. Najpierw truskawki,
później wiśnie, jagody, maliny... Na każde 250g owoców dodaje
100g cukru i po 60 ml wódki i spirytusu. Kiedy pojawiają się
kolejne owoce dodaje je dolewając alkohol i dosypując cukier.
Odstawiam w ciemne miejsce i po około miesiącu od dodanie ostatnich
owoców przecedzam najpierw przez sitko a następnie przez watę.
Odstawiam do przegryzienia na kilka miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz