poniedziałek, 22 września 2014

Ratafia czyli nalewka tutti frutti

Ratafia to jedna z moich ulubionych nalewek. Jaj największa zaletą jest to, że do jej przygotowania możemy użyć dowolnych owoców wg posiadania i gustu. W bardzo prosty sposób możemy też modyfikować jej smak dodając różne owoce w różnych proporcjach. Co roku jej smak jest inny, ale zawsze niezmiennie słodziutki i owocowy.




SKŁADNIKI:
1kg owoców (u mnie wiśnie, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, mirabelki)
400g cukru
250ml wódki
250ml spirytusu

WYKONANIE:

Owoce wkładam do dużego słoja stopniowo w miarę ich pojawiania się. Najpierw truskawki, później wiśnie, jagody, maliny... Na każde 250g owoców dodaje 100g cukru i po 60 ml wódki i spirytusu. Kiedy pojawiają się kolejne owoce dodaje je dolewając alkohol i dosypując cukier. Odstawiam w ciemne miejsce i po około miesiącu od dodanie ostatnich owoców przecedzam najpierw przez sitko a następnie przez watę. Odstawiam do przegryzienia na kilka miesięcy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly